Kosten energiezuinige kantoorpanden ruim € 1 mrd meer dan voorspeld.

Het kost vastgoedeigenaren minstens € 2 mrd om alle Nederlandse kantoren energiezuinig te maken. Dat is veel meer dan de € 860 mln die toenmalig minister Stef Blok eerder voorspiegelde. De onderkant van de kantorenmarkt wacht leegstand en verloedering. Dat zeggen verschillende marktpartijen die betrokken zijn bij de renovaties van kantoren, schrijft het Financieele Dagblad (FD).

Kantoorgebouwen moeten vanaf 2023 een energielabel C of hoger hebben, anders mogen ze niet meer worden gebruikt. De kosten van de renovaties zijn voor de vastgoedeigenaren zelf. Maar volgens de minster verdienen deze de investering terug door de besparing op energiekosten.

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) berekende op verzoek van minister Blok dat kantoren met label G voor € 57 per m2 kunnen worden omgebouwd naar label C. Om van labels D, E en F naar C te komen, rekent het EIB op renovatiekosten van tussen de € 5 tot € 37 per m2. Het vervangen van de oude verlichting door led-lampen zou al voldoende zijn.

Volgens specialisten op het gebied van duurzaamheid en renovaties zijn deze bedragen echter veel te laag. Volgens Heembouw, een bedrijf met een aparte afdeling voor kantoorrenovatie, kost de verbouwing van label G naar niveau C, rond de € 160 per m2.

Neem het vervangen van de verlichting. Het installeren van led-verlichting kan voor € 55 per m2. Maar bij oudere kantoren moeten ook de plafonds worden vervangen, zodat de nieuwe verlichting kan worden geïnstalleerd. Dat kost al snel € 150 per m2.

Het EIB weerspreekt de aantijgingen. Volgens Arnoldussen, senior onderzoeker bij het EIB, is er veel discussie geweest over de kosten. ‘Deze discussies hebben niet geleid tot andere inzichten.’

2017-05-19T13:28:32+01:00